Glimåkra Standard - Contramars weefgetouw

8 schachten, 10 pedalen

Sinds 2022 mag ik mijzelf gelukkige eigenaresse noemen van een vloerweefgetouw met trappers en een contramars systeem.

Ze heeft een weefbreedte van 1.20 meter en een mogelijkheid om via het paardjes-systeem te weven of via het contramars systeem.

 

Glimåkra is een Zweedse producent van weefgetouwen en toebehoren. Ze staan bekend om degelijke, goed functionerende weefgetouwen die van alle markten thuis zijn; van fijn linnen draad weven tot grove tapijten en kleden. Ze kunnen het allemaal aan!

Vera Bross - tafelweefgetouw

4 schachten

Een jaartje eerder heb ik de sprong in het diepe gewaagd en een weefgetouw met schachten gekocht. Weven met schachten is compleet anders dan kaartweven! Maar werken met draad is een passie dus ik was erg benieuwd of het mij zou lukken om dit te leren.

 

Al snel lukte het mij om de eerste scheringen op te zetten en te weven. Dit schachten getouw is van het merk Vera Bross, zij maakte in de jaren '80 veel weefgetouwen en gaf cursussen en workshops hier mee. De weefgetouwen zijn altijd van degelijke kwaliteit. Functioneel en stevig! Dit model is een tafelweefgetouw, dat wil zeggen dat het onderstel los van het bovenstel is. Je zou het dus op tafel kunnen zetten om er zo mee te weven. Het heeft 4 schachten die te bedienen zijn door hendels aan de bovenkant. Met een weefbreedte van 60 cm kun je er prachtige theedoeken en sjaals mee weven!

Het contramars weefgetouw fungeert ook prima als kleerhanger voor mijn re-enactment jurk!

Hier zie je de (van onder naar boven) trappers, lange schemels, korte schemels, schachten en daar achter het riet met de aanbindingen van de trappers naar de schachten en contramars systeem toe.