Eerste keer brocheren met kaartweven

Gepubliceerd op 17 maart 2020 om 22:07

Brocheren met kaarweven ofwel in het Engels brocaded tablet weaving genoemd.

Bij deze manier van weven voeg je een extra inslagdraad toe, die contrasterend is met de kettingdraden van je werk. Deze inslag gedraagt zich anders dan een "standaard" inslag. Door het selecteren van kettingdraden die boven of onder de extra inslag komen te liggen wordt er een patroon gecreëerd.

Brocheren werd al ongeveer vanaf de 6e eeuw gedaan, maar werd populair rond de 13e tot 15e eeuw. Veelal werden er banden en versieringen gemaakt voor op kleding, kazuifels (opperkleed wat gedragen wordt door een priester), tasjes en riemen.

 

Een mooi voorbeeld is op het schilderij van Hemma von Gurk (980-1045) door Sebald Bopp (gemaakt rond 1490-1510). Om haar middel is een prachtige gebrocheerde band van gouddraad te zien.

Natuurlijk kon ik deze techniek niet laten liggen! Na veel onderzoek heb ik een eerste testbandje gemaakt van donkerblauwe wol met goudkleurige zijde. De techniek is vrij snel onder de knie te krijgen, maar zoals gewoonlijk neemt het perfectioneren meer tijd in beslag.

Een heel goed boek wat ik zeker kan aanraden, wil je jezelf ook aan deze techniek wagen, is Ecclesiastical Pomp & Aristocratic Circumstance - A thousand years of brocaded tablet woven bands van Nancy Spies.

En mocht iemand nog tips hebben zodat ik deze techniek kan verfijnen, dan hoor ik het graag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.